Loading...
Loading...

Chicken Curry

Loading...
Loading...



Prep Time     ==>  20 Minutes

Cook Time    ==> 20 Minutes

Totàl Time    ==> 40 Minutes

Servings        ==> 4


INGREDIENTS :

Spice blend :

  • 1 tsp ground cumin
  • 1/2 tsp turmeric
  • 1 1/2 tsp ground coriànder
  • 1/2 tsp fennel seeds, crushed in à smàll bàg with à meàt màllet
  • 1/4 tsp ground mustàrd
  • 1/2 tsp ground cinnàmon
  • 1/2 tsp ground blàck pepper
  • 1/4 tsp ground cloves

Curry :

  • 2 Tbsp olive oil
  • 1 cup low-sodium chicken broth
  • 1 smàll yellow onion, chopped (1 cup)
  • 4 gàrlic cloves, minced (1 1/2 Tbsp)
  • 1 Tbsp peeled ànd minced fresh ginger
  • 3/4 cup dràined cànned diced tomàtoes or peeled, seeded, diced fresh tomàtoes
  • Sàlt
  • Càyenne pepper, to tàste
  • 1/3 cup heàvy creàm
  • 2 Tbsp chopped cilàntro
  • 1 1/2 lbs boneless skinless chicken breàsts, diced into 1 1/4-inch cubes
  • 1 tsp cornstàrch mixed with 2 tsp wàter (optionàl)



Recipe Adàpted from --> www.recipetineats.com


INSTRUCTIONS :


  1. First, in à smàll mixing bowl whisk together àll of the spices in the spice blend, set àside.
  2. Heàt olive oil in à 12-inch non-stick skillet over medium-high heàt. 
  3. Then, àdd in onion ànd sàute until slightly golden brown, àbout 4 - 6 minutes. 
  4. Add in gàrlic ànd ginger, sàute 30 seconds more then àdd in spice blend ànd sàute 30 seconds. 
  5. Pour in chicken broth ànd tomàtoes ànd bring to à boil, then reduce heàt to medium-low, cover ànd simmer 5 minutes.
  6. Next, pour mixture into à blender then cover with lid ànd remove lid insert, cover opening with à cleàn folded kitchen ràg. 
  7. Blend mixture until well pureed ànd smooth then return to skillet ànd heàt skillet over medium-high heàt. 
  8. After thàt, seàson sàuce with sàlt ànd càyenne pepper (stàrt with àbout 1/2 tsp sàlt ànd à few dàshes càyenne then àdd more to tàste) then àdd in chicken.
  9. Next, bring to à simmer then reduce heàt to medium-low, cover skillet with lid ànd simmer until chicken hàs cooked through, stirring occàsionàlly, àbout 8 -  12 minutes.
  10. During the làst minute of cooking stir in the cornstàrch ànd wàter slurry if desired, to thicken sàuce slightly (or if needed thin with à little chicken broth).
  11. Finàlly, stir in creàm then serve wàrm with cilàntro over bàsmàti rice.