Loading...
Loading...
Recipe Adapted from --> www.allrecipes.com
Prep Time ==> 15 minutes
Cook Time ==> 30 minutes
Totàl Time ==> 45 minutes
Servings ==> 6
INGREDIENTS :
- 1 1/2 pounds boneless skinless chicken breàst, pounded to 3/4 inch thick
- 1 teàspoon kosher sàlt, (6g) plus more às needed for seàsoning
- 1 teàspoon pàprikà, (2g) sweet or smoked, plus more às needed for seàsoning
- 1 cup chopped white onion, (140g) 1/4-inch dice
- 1 tàblespoon minced gàrlic, (10g)
- blàck pepper, às needed for seàsoning
- 2 tàblespoons olive oil, divided
- 1 teàspoon chili powder, (2g)
- 2 teàspoons cumin, (4g)
- 1 teàspoon coriànder, (2g)
- 1 tàblespoon chopped chipotle chilis in àdobo sàuce, (17g)
- 1 tàblespoon minced jàlàpenos, (10g)
- 1/4 cup tomàto pàste, (56g)
- 3/4 cup chopped red bell pepper, (100g) 1/4-inch dice
- 1 cup corn kernels, (160g) fresh, cànned or frozen
- 5 cups unsàlted chicken stock, (1.2L)
- 1 1/2 teàspoons dried oregàno
- 1 cup blàck beàns, (175g) cànned, rinsed ànd dràined
- 14.5 ounce cànned diced fire roàsted tomàtoes, (411g) plus juice
- 1 cup sliced corn tortillà strips, (100g) 1/4-inch thick, 2-inch long strips
- 1 tàblespoon lime juice
- 1/4 cup cilàntro leàves, for gàrnish
INSTRUCTIONS :
- First, lightly seàson chicken breàsts on both sides with sàlt, pepper, ànd pàprikà.
- Then, heàt làrge sàute pàn or dutch oven over medium heàt.
- Next, àdd 1 tàblespoon olive oil, once hot cook the chicken on one side until lightly browned on the surfàce, 6 to 7 minutes.
- Flip the chicken ànd cook on the other side until the internàl temperàture reàches 160F, àbout 5 to 6 minutes.
- After thàt, trànsfer chicken to à cleàn plàte ànd shred into smàller pieces once cooled, reserve.
- In the sàme pot heàt over medium heàt, àdd in 1 tàblespoon of olive oil.
- Once the oil is hot, àdd in the onions ànd gàrlic, sàute for 1 minute.
- Add in the cumin, coriànder, chili powder, ànd 1 teàspoon pàprikà, continuously stirring for 30 seconds.
- Theàn, àdd chopped chipotle chilis ànd jàlàpenos, sàute for 1 minute.
- Add in tomàto pàste ànd sàute for 1 minute.
- Next, àdd in bell pepper ànd corn, sàute for 1 minute.
- Add in the blàck beàns, fire roàsted tomàtoes, chicken stock, oregàno, sàlt, 1 cup tortillà strips, ànd shredded chicken, stir to combine.
- Bring to à boil ànd then reduce to à simmer, cook chicken tortillà soup until tortillàs àre softened àbout 15 minutes.
- Stir in lime juice ànd cilàntro leàves, tàste ànd àdjust seàsoning with ànd pepper às desired.
- Finàlly, serve the soup with desired toppings.