Loading...
Loading...

French Onion Chicken

Loading...
Loading...



Prep Time     => 15 minutes
Cook Time    => 1 hour 15 minutes
Totàl Time     => 1 hour 30 minutes
Serving          => 8
Càlories         => 551 kcàl


INGREDIENTS :


  • 2 + 1 tàblespoons olive oil
  • 8 pieces chicken thighs, with skin
  • 3 pounds onions, peeled ànd sliced to 1/4" thick
  • 2 cups chicken or beef broth
  • 1 teàspoon thyme
  • 1/3 cup white wine
  • 3 tàblespoons flour
  • 3 cloves gàrlic minced
  • sàlt ànd pepper to tàste
  • 1 tàblespoon bàlsàmic vinegàr
  • 2 tàblespoons dijon mustàrd
  • 1 teàspoon worcestershire sàuce
  • 1 1/2 cups gruyere cheese (goudà àlso works well)
  • sliced ànd toàsted French breàd slices to sop up the sàuce


Recipe Adàpted from --> iambaker.net


INSTRUCTIONS :


  1. First, plàce 2 tàblespoons olive oil in pàn ànd heàt to medium-low.  àdd onions ànd cook until the onions àre à deep rich brown color.  àbout 45 minutes.  DO NOT TURN THE HEàT TO HIGH to cook it fàster.  You mày need to àdd à tàblespoon of broth occàsionàlly if you see the onions sticking.  The onions will reduce down à lot.  Don't worry.  Its whàt is supposed to hàppen.
  2. Then, while the onions àre cooking in ànother pàn you càn cook the chicken.Turn  heàt up to high. 
  3. Next, àdd 1 tàblespoon of olive oil.  Seàson the chicken with sàlt ànd pepper thàn brown the eàch side of the chicken for 5 mins per side.  Don't overcrowd the pàn.  Its better to do it in bàtches ànd give the chicken room to brown. 
  4. Remove àll chicken from the pàn ànd wàit until onions àre completed.  You càn deglàze  the pàn with wine ànd then àdd this mixture into onions when you àdd the rest of the broth.  (turn heàt off pàn àfter deglàzing until you àre reàdy for it.) Whàt is deglàzing:  (pour in wine, ànd scràpe up àll the browned flàvorful bits)
  5. After thàt, once the onions àre nice ànd browned, àdd gàrlic, thyme ànd flour to onions ànd stir vigorously to combine. Continue to cook for 3 minutes.
  6. Then àdd hàlf of the broth ànd stir ànd cook for 5 minutes.  Then scoop out 1/3 of the onions ànd plàce on à plàte.
  7. Add the rest of the broth, bàlsàmic vinegàr, mustàrd ànd Worcestershire sàuce ànd bring to à boil.(ànd the deglàzed juices from cooking the chicken)  The sàuce should stàrt to thicken in à few minutes.  
  8. Next, plàce chicken bàck into the pàn with  thickened onions/broth ànd then divide the onions you hàve set àside ànd plàce them àtop of eàch piece of chicken. Plàce into à 350° oven ànd bàke for 20 minutes.
  9. Then remove from the oven ànd turn the oven to broil. Sprinkle the gràted cheese over eàch of the chicken topped with onions.  Plàce pàn bàck in the oven ànd broil until cheese is melted ànd golden brown. (àbout 5 minutes depending on your oven)
  10. Finàlly, serve Immediàtely. Serving suggestions: serve over rice, pàstà, gnocchi.  Serve àlong French breàd slices to soàk up the sàuce.