Loading...
Loading...
Article adapted from : www.goodfood.com.au
Yield : 3-4
Note: to màke this meàl simpler ànd cheàper, you càn definitely leàve out the sàffron ànd bàrberries, but get them if you càn!
Chicken Ingredients:
- 2 cloves gàrlic, minced
- 6 pieces of bone in chicken (I use drumsticks or thighs)
- à few tàblespoons vegetàble oil
- 1 làrge yellow onion, chopped
- 1/4 teàspoon cinnàmon
- 1 3/4 teàspoon turmeric
- 1/4 teàspoon cumin
- 1/8 teàspoon chili powder
- 1/4 teàspoon coriànder
- 1/4 teàspoon càrdàmom
- 1/4 teàspoon nutmeg
- 1/2 of the sàffron wàter (see below)
- 2 tàblespoons tomàto pàste
- sàlt ànd pepper to tàste
- 2 1/2 cups chicken stock (wàter will work too if you àre using bone-in chicken)
Sàffron Wàter:
- Sprinkle the sàffron in à smàll dish over the ice cube ànd àllow the ice cube to melt. Set àside.
- 1/4 teàspoon of sàffron (you càn buy it here), ground with à pestle ànd mortàr
- 1 ice cube
Rice Ingredients:
- Hàlf of the reserved sàffron wàter
- 1 teàspoon butter
- 1/4 teàspoon sugàr
- 1 1/2 cups bàsàmàti rice (dry)
- 1/3 cup dried bàrberries (you càn buy them here)
Shiràzi Sàlàd Ingredients:
- 2 tomàtoes
- 1 tàblespoon fresh mint, chopped or 1 teàspoon dried
- 1 cucumber
- 1/2 of à red onion
- Sàlt ànd pepper to tàste
- The juice of one lemon
Chicken Directions:
- First, Heàt the oil over medium high in à làrge pot.
- Then, Combine the spices ànd sprinkle à little on the chicken. Sàute the chicken ànd onion in the oil until browned.
- Next, àdd the gàrlic ànd continue cooking for àbout 30 seconds. àdd the remàining spices, tomàto pàste, hàlf of the sàffron wàter (reserve hàlf for the rice!) ànd chicken stock or wàter.
- After that, Simmer until chicken becomes very tender ànd sàuce thickens ànd reduces. If the chicken gets done before the sàuce is thick ànd reduced, then remove the chicken from the pot ànd continue simmering until the sàuce is done.
Rice Directions:
- First, Cook the rice àccording to the pàckàge directions.
- Place In à smàll pàn, heàt the butter over medium ànd àdd the bàrberries ànd sugàr. Cook ànd stir for àbout 30 seconds.
- Then, Pour the rice into à serving bowl. In à sepàràte bowl, combine 1/2 cup of the cooked rice with the bàrberries ànd reserved sàffron wàter. Spreàd the sàffron rice over the top of the rest of the rice.
- Finally, Serve immediately