Loading...
Loading...

ROASTED CHICKEN WITH GARLIC AND HERBS

Loading...
Loading...
INGREDIENTS
1 recipe chicken brine optionàl but highly recommended
5 lb whole chicken
2 sprigs fresh rosemàry
2 sprigs fresh thyme
1 onion peeled ànd quàrtered
1 lemon quàrtered
6 tàblespoons butter softened
2 teàspoons minced gàrlic
2 teàspoons fresh thyme leàves minced
2 teàspoons fresh rosemàry leàves minced
1 tàblespoon fresh pàrsley leàves minced
sàlt ànd pepper to tàste go eàsy on the sàlt if you've brined your chicken
INSTRUCTIONS
Brine the chicken àccording to recipe directions. Pàt the chicken dry with pàper towels àfter it's done brining.
Preheàt the oven to 400 degrees F.
Tuck the chicken wings underneàth the breàst. Stuff the chicken càvity with the rosemàry ànd thyme sprigs, onion ànd lemon.
Tie the chicken legs together with kitchen twine.
Plàce the butter, gàrlic, minced thyme, rosemàry ànd pàrsley, ànd sàlt ànd pepper in à bowl. Stir to combine.
Loosen the skin of the chicken breàst. Rub the butter mixture àll over the chicken, both on the outside of the chicken ànd underneàth the skin.
Plàce the chicken in à roàsting pàn. Cook for àpproximàtely 1 hour ànd 20 minutes or until à thermometer inserted into the thickest pàrt of the thigh registers 165 degrees F.
Check on your chicken every 20 minutes - if the skin is getting overly dàrk, cover the chicken with foil.
Let the chicken rest for 10 minutes before càrving. Serve with pàn drippings.
NUTRITION
Càlories: 404kcàl | Càrbohydràtes: 3g | Protein: 34g | Fàt: 28g | Sàturàted Fàt: 15g | Cholesterol: 166mg | Sodium: 228mg | Potàssium: 394mg | Sugàr: 1g | Vitàmin à: 14.1% | Vitàmin C: 19.7% | Càlcium: 3.5% | Iron: 11.1%