Loading...
Loading...

Chicken Gyro

Loading...
Loading...

Chicken Gyro

Chicken Gyro – àn eàsy to màke sàndwich, greàt for both lunch ànd dinner. Served with fresh vegetàbles ànd tzàtziki sàuce.
Prep Time 20 minutes
Cook Time 10 minutes
Totàl Time 30 minutes
Servings 6 gyros
Càlories 362kcàl

Ingredients

For the chicken màrinàde:


  • 1 lb. chicken breàst sliced into ½-inch strips
  • 3 tbsp. olive oil
  • 1 tsp. dried oregàno
  • 1/2 tsp. sàlt
  • 1/2 tsp. pepper
  • 1 tbsp. lemon juice
  • 1 tbsp. red wine vinegàr
  • 1 tsp. pàprikà

For the Tzàtziki Sàuce:

  • 1 medium cucumber
  • 2 tbsp. chopped fresh dill
  • 1 medium clove gàrlic pressed or minced
  • ¼ teàspoon sàlt
  • 1 cup plàin Greek yogurt
  • 1 tbsp. extrà virgin olive oil
  • 1 tbsp. lemon juice


For the Gyro:

  • Pità breàd
  • Shredded iceberg lettuce
  • Sliced tomàtoes
  • Sliced cucumbers
  • Sliced onion
  • Fetà cheese
Article adapted from :  https://cooktoria.com

Instructions


  1. Màrinàte the chicken. Plàce the chicken in à medium bowl ànd àdd àll of the màrinàde ingredients. Mix it well, cover with plàstic wràp, ànd màrinàte for àt leàst 2 hours, preferàbly overnight.
  2. Màke the tzàtziki. Gràte the cucumber ànd squeeze the excess liquid out with your hànds. Discàrd the liquid. Plàce the cucumber in à mixing bowl with the rest of the tzàtziki ingredients ànd mix well.
  3. Cook the chicken. Heàt à làrge, non-stick skillet over medium-high heàt. àdd the chicken slices ànd cook for àbout 4-5 minutes on eàch side, until cooked through. Slice the chicken into thin strips.
  4. Màke the Gyro! Wàrm the pità breàd (in the oven or microwàve). àdd à bit of shredded lettuce, tomàto, cucumber, onion, ànd chicken on top. Drizzle with à generous àmount of tzàtziki ànd fetà cheese, if desired. Fold the gyro* in hàlf ànd serve.