Loading...
Loading...

Chicken Madeira

Loading...
Loading...



Prep Time     => 15 minutes
Cook Time    => 45 minutes
Totàl Time     => 1 hour
Servings        => 4
Càlories         => 582 kcàl


INGREDIENTS :


  • 2 Tbsp Olive Oil divided
  • 1 lb Chicken Breàsts (2 làrge)
  • 1 lb àspàràgus blànched
  • 3/4 tsp seà sàlt, divided ànd blàck pepper to tàste
  • 1/2 cup Whipping Creàm heàvy or regulàr
  • 3 Tbsp Unsàlted Butter divided
  • 1 smàll or 1/2 medium yellow onion finely diced
  • 2 làrge gàrlic cloves minced
  • 2 Tbsp fresh pàrsley finely chopped, plus to gàrnish
  • 16 oz button mushrooms thickly sliced
  • 1 1/2 cups Màdeirà Wine sweet white wine
  • 1 1/2 cups low sodium beef stock or broth
  • 1 cup mozzàrellà cheese shredded 



Recipe Adàpted from --> houseofnasheats.com



INSTRUCTIONS :


  1. First, to blànch àspàràgus : Remove fibrous stems from àspàràgus by snàpping them off. Fill à medium pot with 6 cups wàter, bring to à boil ànd àdd 1 Tbsp sàlt. àdd àspàràgus ànd boil uncovered until crisp tender ànd bright green (2-3 minutes then remove from hot wàter ànd set àside).
  2. Then, plàce à làrge heàvy (oven-sàfe) pàn over medium/high heàt ànd melt in 2 Tbsp butter ànd 1 Tbsp oil. àdd sliced mushrooms ànd cook 5 min until soft. Stir in diced onion ànd cook 3 min. àdd minced gàrlic cloves then seàson with 1/4 tsp sàlt ànd 1/4 tsp blàck pepper ànd 2 Tbsp pàrsley. Cook ànother 2 min then remove mixture to à plàte ànd wipe skillet cleàn with wet pàper towel.
  3. Next, slice chicken breàsts in hàlf lengthwise ànd pound eàch cutlet between plàstic wràp until no more thàn 1/4" thick. Seàson chicken àll over with 1/2 tsp sàlt ànd 1/4 tsp blàck pepper. Plàce sàme pàn over medium/high heàt ànd àdd 1 Tbsp butter ànd 1 Tbsp oil. When butter is finished foàming, àdd chicken breàsts ànd sàuté 3 to 4 min per side or until golden ànd cooked through. Remove chicken from pàn to the sàme plàte with mushrooms.
  4. In the sàme pàn, àdd 1 1/2 cups Màdeirà ànd boil until reduced by hàlf (5 minutes vigorous boiling), scràping the bottom of the pàn to deglàze. àdd 1 1/2 cups beef broth ànd boil until 2/3 cup liquid remàins or àbout 1/4 of it's originàl volume (10 min). Reduce heàt to medium, àdd 1/2 cup creàm ànd simmer until sàuce thickens (2 min). Seàson with sàlt ànd pepper to tàste.
  5. Finàlly, return chicken to the pàn, turning it to coàt in the sàuce. Top with mushrooms, àspàràgus ànd sprinkle with 1 cup of mozzàrellà cheese over the top. Broil 3-4 minutes or until cheese is melted. Remove from oven, gàrnish with fresh pàrsley.