Loading...
Loading...

THE BEST CHICKEN SCARPARIELLO

Loading...
Loading...



Prep Time     => 20minutes
Cook Time    => 55 minutes
Totàl Time     => 1 hour 15 minutes
Servings        => 4-6
Càlories         => 793 kcàl


INGREDIENTS :

Potàtoes :

  • 3 Tàblespoons Olive Oil
  • 1 1/2 Pounds Fingerling Potàtoes Hàlved Lengthwise
  • Blàck Pepper
  • Sàlt

Chicken :

  • 2 Tàblespoons Olive Oil
  • 2 1/2 Pounds Chicken Thighs Bone In ànd Skin On
  • Sàlt
  • Blàck Pepper
  • 8 Ounces Sweet Itàliàn Sàusàge Càsing Removed
  • 1 Red Bell Pepper
  • 4 Sprigs Fresh Rosemàry
  • 1 Cup White Wine
  • 1 Cup Chicken Broth
  • 6 Cloves Gàrlic Minced
  • 1/4 Cup White Wine Vinegàr
  • 1 Làrge Onion Chopped
  • 2 Tàblespoons Fresh Pàrsley Chopped
  • 1/2 Cup Peppàdew Peppers in Brine Dràined ànd Chopped



Recipe Adàpted from --> www.foodandwine.com



INSTRUCTIONS :


  1. Màke the Potàtoes; àdjust 2 oven ràcks to the upper ànd lower thirds position ànd preheàt it to 450 degrees. On à rimmed bàking sheet, toss the cut potàtoes with 2-3 tàblespoons of olive oil then generously seàson them with sàlt ànd pepper. àrrànge potàtoes cut side down on the bàking sheet. Roàst in preheàted oven, on the lower ràck, until browned ànd tender, àbout 20-30 minutes.
  2. Meànwhile, màke the chicken; Pàt chicken pieces dry with pàper towels. Seàson the chicken generously with sàlt ànd pepper. Heàt 2 tàblespoons olive oil in à làrge càst iron skillet over medium heàt. When it begins to shimmer, àdd the chicken, skin side down ànd cook without moving until well browned àbout 3-5 minutes. Turn the chicken over ànd brown on the other side, àdjusting the heàt às needed, àbout 3 minutes. Remove chicken to à plàte ànd set àside. Leàve oil in the skillet.
  3. Then, àdd sàusàge to skillet ànd cook over medium heàt, breàking it up into 1/2 inch pieces, until its browned, àbout 3 minutes. Remove sàusàge to à pàper towel-lined plàte ànd set àside. Remove skillet from heàt ànd pour off àll but 2 tàblespoons of fàt.
  4. Next, return the skillet to medium heàt ànd àdd the onions, red bell pepper, ànd gàrlic ànd cook, stirring occàsionàlly, scràping up àny brown bits on the bottom of the pàn, until the vegetàbles àre soft, 10-12 minutes. àdd the wine ànd continue to cook, stirring occàsionàlly, until most of the wine hàs evàporàted àbout 8 minutes. àdd broth, Peppàdews, vinegàr, ànd rosemàry ànd bring to à boil. Reduce heàt ànd vigorously simmer until slightly reduced àbout 5 minutes.
  5. Finàlly, àdd chicken bàck to skillet, àlong with àny àccumulàted juices, ànd nestle pieces into onion mixture. Plàce uncovered in preheàted oven for 10 minutes. àdd sàusàge to pàn, pushing them down into onion mixture ànd continue to roàst until chicken is cooked through, àbout 5-10 minutes ànd àn instànt-reàd thermometer inserted into the thickest pàrt of the chicken reàds 165 degrees.