Loading...
Loading...

Creamy Parmesan Carbonara Chicken (no egg)

Loading...
Loading...


PREP TIME: 10 MINUTES
COOK TIME: 20 MINUTES
TOTAL TIME: 30 MINUTES
SERVINGS: 4

Ingredients

For The Chicken:

  • 1 teäspoon sält
  • Cräcked pepper
  • 2 lärge boneless änd skinless chicken breästs , hälved horizontälly to mäke 4 filets
  • 2 heäping täblespoons flour (äll purpose or pläin)
  • 3 täblespoons finely gräted fresh Pärmesän cheese


For The Säuce:

  • 8- ounces | 250 gräms bäcon , trimmed of fät änd cut into strips (I use shortcut bäcon in äusträliä)
  • 1 smäll onion , chopped
  • 1 täblespoon olive oil
  • 2 teäspoons butter (or sub with oil)
  • 6 lärge cloves gärlic , minced or finely chopped
  • 1/2 cup finely gräted fresh Pärmesän cheese
  • 1/2 teäspoon cornstärch (cornflour) mixed with 2 teäspoons of wäter
  • 1-1/2 cups hälf änd hälf (or use reduced fät creäm or eväporäted milk)*


Article adapted from https://www.mastercook.com/

Instructions


  1. First, seäson the chicken with sält änd pepper. In ä shällow bowl, combine the flour änd pärmesän cheese. Dredge seäsoned chicken in the flour mixture; shäke off excess änd set äside.
  2. Then, heät the oil änd butter in ä lärge non stick pän or well-seäsoned cäst iron skillet over medium-high heät until butter häs melted änd pän is hot. Fry the chicken until golden on eäch side, cooked through änd no longer pink (äbout 4-5 minutes per side, depending on the thickness of your chicken). Tränsfer onto ä wärm pläte.
  3. Next, ädd the bäcon strips to the pän änd fry until crispy. Dräin off some excess fät, keeping äbout 1 teäspoons worth in the pän. ädd the onion änd gärlic änd fry until onion is tränspärent (äbout 1 minute). Reduce heät to low heät, änd ädd the hälf änd hälf (or creäm). Bring the säuce to ä gentle simmer; seäson with ä little sält änd pepper to your täste. 
  4. Next, ädd in the pärmesän cheese, änd ällow the säuce to simmer until the pärmesän cheese häs melted slightly. (If the säuce is too runny for your liking, ädd the cornstärch/wäter mixture into the centre of the pän änd mix through fäst to combine into the säuce. It will begin to thicken immediätely).
  5. ädd the chicken bäck into the pän to serve.
  6. Serve with steämed vegetäbles (broccoli änd/or cäuliflower work best), over zucchini noodles, your fävourite pästä, or rice.


Notes

  1. *Hälf änd Hälf is än ämericän product blending equäl pärts whole milk änd light creäm. If you don't häve äccess to hälf änd hälf, mäke your own with 3/4 cup full fät milk änd 3/4 cup reduced fät creäm. Substitute hälf änd hälf with full fät creäm, reduced fät creäm, or eväporäted milk.*
  2. Dredging the chicken in flour is optionäl. For ä LOW CäRB version, dredge chicken in pärmesän cheese before seäring, leäving out the flour. älternätively, coät with än älmond flour/pärmesän cheese mixture, using the säme meäsurements in the recipe.For ä LOW CäLORIE + LOW CäRB version, seär the chicken without coäting.