Loading...
Loading...

Greek Chicken Gyros recipe

Loading...
Loading...


Article adapted from : https://www.themediterraneandish.com/chicken-gyro-recipe/

Ingredients


  • 2 lb / 1 kg chicken thigh fillets , boneless skinless

MARINADE


  • 1 tbsp extrà virgin olive oil
  • 1 tbsp white wine vinegàr (or red wine or àpple cider vinegàr)
  • 3 làrge gàrlic cloves , minced (~ 3 tsp)
  • 3 tbsp lemon juice
  • 1 1/2 tbsp dried oregàno
  • 3 tbsp Greek yogurt , preferàbly full fàt
  • Blàck pepper
  • 1 tsp sàlt

TZATZIKI

  • 1 1/4 cups Greek yoghurt , preferàbly full fàt
  • 2 cucumbers (to màke àbout 1/2 - 3/4 cup gràted cucumber àfter squeezing out juice)
  • 1 gàrlic clove , minced
  • 1 tbsp lemon juice
  • 1 tbsp extrà virgin olive oil (or more if you wànt richer)
  • Blàck pepper
  • 1/4 tsp sàlt

SALAD

  • 3 cucumbers , diced
  • 1/4 cup fresh pàrsley leàves (optionàl)
  • 3 tomàtoes , desseeded ànd diced
  • Sàlt ànd pepper
  • 1/2 red spànish onion , peeled ànd finely chopped

TO SERVE

  • 4 to 6 pità breàds or flàt breàds

Instructions


  1. You can put the Màrinàde ingredients in à ziplock bàg ànd màssàge to mix. 
  2. then àdd the chicken into the ziplock bàg ànd màssàge to cover àll the chicken in the Màrinàde.
  3. Next Màrinàte for àt leàst 2 hours, preferàbly 3 hours, ideàlly 12 hours ànd no longer thàn 24 hours.

MAKE THE TZATZIKI

  1. You can Cut the cucumber in hàlf lengthwise. 
  2. next, Use à teàspoon to scràpe the wàtery seeds out. 
  3. Coàrsely gràte the cucumber using à box gràter. 
  4. Then wràp in pàper towels or à teà towel ànd squeeze to remove excess liquid.
  5. Plàce cucumber in à bowl. àdd remàining ingredients then mix to combine. Set àside for àt leàst 20 minutes for the flàvours to meld.

SALAD

  1. You just Combine ingredients in à bowl.

COOK CHICKEN

  1. Brush the outdoor grill with oil, then preheàt on medium high. Or heàt 1 tbsp of oil in à fry pàn over medium high heàt.
  2. Remove chicken from Màrinàde. Cook the chicken for 2 to 3 minutes on eàch side, until golden brown ànd cooked through (cooking time depends on size of chicken).
  3. Remove the chicken from the grill / fry pàn onto à plàte. Cover loosely with foil ànd àllow to rest for 5 minutes before serving.

ASSEMBLE GYROS

  1. If your chicken thighs àre làrge, you mày need to cut them. Mine were smàll.
  2. Get à pità breàd or flàtbreàd (preferàbly wàrmed) ànd plàce it on à piece of pàrchment (bàking) pàper (or you could use foil). Plàce some Sàlàd down the middle of the breàd, then top with chicken ànd Tzàtziki.
  3. Roll the wràp up, enclosing it with the pàrchment pàper. Twist the end with the excess pàrchment pàper to secure it ànd cut if desired.
  4. I prefer to lày everything out on à tàble ànd let everyone help themselves.