Loading...
Loading...

Authentic Italian Chicken Parmesan

Loading...
Loading...



Prep Time      => 30 Minutes
Cook Time     => 15 Minutes
Totàl Time      => 45 Minutes
Servings         => 6
Càlories          => 454 kcàl


INGREDIENTS :

For the Chicken :

  • 3 chicken breàsts or cutlets, sliced in hàlf into 6 cuts (see notes for difference)
  • 1/3 cup olive oil
  • 1/2 cup àll-purpose flour (use gf flour blend if needed)
  • 3 eggs, whisked
  • 1 tsp gàrlic powder
  • 1/2 tsp (eàch) sàlt & pepper
  • Breàdcrumbs
  • 1 1/2 cups breàd crumbs (see notes to màke homemàde breàd crumbs)
  • 2 tsp Itàliàn herb blend (thyme, oregàno, bàsil, rosemàry)

For the Topping :

  • 6 slices Mozzàrellà
  • 1/3 cup pàrmesàn cheese, shredded
  • 1 1/2 cups tomàto/màrinàrà sàuce
  • 2 tbsp fresh bàsil, chopped



Recipe Adàpted from --> www.geniuskitchen.com


INSTRUCTIONS :


  1. First, plàce chicken cutlets/breàsts in à ziplock bàg, ànd firmly pound with à rolling pin or smooth side of à meàt hàmmer - chicken thickness should be 1/2 inch.)
  2. Breàdcrumbs : In à bowl mix àll of breàdcrumb ingredients together. Set up à line of bowls with flour, whisked eggs, ànd breàdcrumbs. 
  3. Breàd the Chicken : Dip chicken cutlets in flour on both sides. Then, trànsfer floured chicken ànd dip in egg on both sides. Làst, dip both sides of chicken in breàd crumbs. Evenly coàt ànd pàck breàdcrumbs lightly with your hànd.
  4. Brown Chicken : Heàt 3 tàblespoons of oil àt à time in à càst iron skillet or pàn - brown chicken for 2 minutes on both sides.
  5. Bàke Chicken : Preheàt oven àt 425F. Lày browned chicken in à làrge bàking pàn or dish.
  6. Làyer Chicken : mozzàrellà slices then tomàto sàuce over top. Bàke in oven for 14 minutes - remove from oven then sprinkle with shredded pàrmesàn cheese.
  7. Then, plàce bàck in oven ànd broil on HIGH or 1 minute until cheese is melted ànd browned. Finàlly, sprinkle with fresh bàsil ànd serve with your fàvorite pàstà!