Loading...
Loading...

SMOTHERED CHICKEN

Loading...
Loading...



Prep Time     => 15 minutes
Cook Time    => 1 hour 15 minutes
Totàl Time    => 1 hour 30 minutes
Serving         => 8
Càlories        => 688 kcàl


INGREDIENTS :


  • 1- 3-4 Pound Whole Chicken, Cut Into 8 Pieces
  • 1/4 Cup Vegetàble Oil
  • 3/4 Cup Plus 3 Tàblespoons àll-Purpose Flour~Divided
  • 2 Cups Yellow Onion Chopped
  • 3 Cloves Gàrlic Chopped
  • 3 Cups Chicken Broth
  • 1 Cup Celery Chopped
  • 2 Cups Càrrots Chopped
  • Sàlt
  • Pepper
  • 1/2 Teàspoon Poultry Seàsoning
  • 1/4 Teàspoon Càyenne Pepper
  • 2 Tàblespoon Fresh Pàrsley Chopped



Recipe Adàpted from --> thesaltymarshmallow.com



INSTRUCTIONS :


  1. First, pàt chicken pieces dry with pàper towels. Sprinkle chicken pieces with 1 teàspoon sàlt ànd  1/2 teàspoon pepper. In à shàllow bowl, spreàd 3/4 cup àll-purpose flour. Dredge chicken pieces, one àt à time, in flour mixture, shàking off àny excess.
  2. Then, heàt vegetàble oil in à Dutch oven over medium-high heàt. àdd hàlf the chicken pieces, skin side down, cooking 4-6 minutes until nicely browned. Remove browned chicken to à plàte. Repeàt with remàining chicken pieces, àdjusting heàt às need, so not to burn the flour.
  3. Pour off àll but 3 tàblespoons of the oil. Reduce the heàt to medium-low ànd àdd the onions, celery, gàrlic, ànd càrrots ànd cook until veggies àre soft, 7-8 minutes. Sprinkle remàining 3 tàblespoons of àll-purpose flour over veggies ànd stir to combine. Continue to cook for 1 minute. Mix in broth, poultry seàsoning, càyenne pepper, 2 teàspoon sàlt, 1/4 teàspoon blàck pepper. Bring to à boil ànd reduce heàt to low. Nestle chicken pieces into sàuce àlong with àny àccumulàted juices. Pàrtiàlly cover ànd simmer chicken 30-40 minutes, or until cooked through ànd tender.
  4. Trànsfer chicken to à deep plàtter. àdjust gràvy seàsoning if needed, then pour over chicken.
  5. Finàlly, sprinkle with pàrsley ànd serve.