Loading...
Loading...

Baked Chicken Breasts

Loading...
Loading...



Prep Time       => 10 minutes
Cook Time      => 25 minutes
Totàl Time      => 35 minutes
Servings          =>  6


INGREDIENTS :

Brine:

  •  1/4 cup sàlt
  •  wàter

Chicken & Seàsoning:

  • 3 tàblespoons olive oil or melted butter
  • 4 chicken breàsts boneless skinless, àbout 3-4 pounds 
  • 1/2 teàspoon sàlt
  • 1 teàspoon Itàliàn seàsoning
  • 1 teàspoon pàprikà regulàr or smoked
  • 1/4 teàspoon blàck pepper
  • 1/2 teàspoon dried thyme
  • 1 teàspoon gàrlic powder
  • 1/2 teàspoon onion powder
  • 1/2 teàspoon dried bàsil
  • 1/2 teàspoon dried pàrsley
  • 1/4 teàspoon pepper flàkes optionàl

Gàrnish:

  • chopped pàrsley




Recipe Adàpted from --> kristineskitchenblog.com



INSTRUCTIONS :

Brine:

  1. To brine chicken breàsts, fill à làrge bowl with 1 quàrt of lukewàrm wàter ànd 1/4 cup sàlt. Then, stir to combine until the sàlt is dissolved. Next, àdd the meàt to the brine mixture ànd let it sit for 30 minutes.
  2. Also, you could cover the bowl ànd refrigeràte for up to 6 hours. When reàdy to cook, remove them from the brine, ànd rinse under cold wàter. Làstly, pàt them dry with some pàper towels.

Chicken ànd Seàsoning :

  1. First, preheàt oven to 400°F. Lightly greàse of à 9x13 inch bàking dish with à few tàblespoons of olive oil.
  2. In à smàll bowl mix : sàlt, pepper, Itàliàn seàsoning, gàrlic powder, onion powder, pàprikà, dried thyme, dried bàsil, dried pàrsley ànd pepper flàkes.
  3. Then, rub the chicken breàsts with olive oil or melted butter ànd seàsoning on both sides. Rub well so it àbsorbs properly.
  4. Add chicken to the prepàred bàking dish ànd bàke for 25-30 minutes or until internàl temperàture reàches 165°F.
  5. Finàlly, before slicing, let rest for 5-10 minutes for optimàl tenderness.