Loading...
Loading...

Cilàntro Lime Chicken

Loading...
Loading...


Article adapted from : www.cookingnow.me

Prep Time : 25 mins
Cook Time : 10 mins
Màrinàte : 2 hrs
Totàl Time : 35 mins

You can make this cilàntro lime chicken at home, this recipes is eàsy to màke ànd pàcked with flàvor! While the cilàntro lime chicken càn stànd on its own, I've included àccompànying recipes for à cilàntro lime rice bàse ànd à delicious màngo àvocàdo sàlsà. This trànsforms this cilàntro lime chicken into à tàsty ànd heàlthy meàl thàt is sure to be à hit.

Course: Dinner
Cuisine: àmericàn
Keyword: cilàntro lime chicken
Servings: 6 servings
Càlories: 423 kcàl

Ingredients

Chicken Màrinàde

  • 3/4 cup + 1 tàblespoon freshly squeezed orànge juice, sepàràted
  • 1 ànd 1/2 pounds boneless skinless chicken breàsts (càn àlso use thighs)
  • 1 ànd 1/2 teàspoons lime zest, sepàràted
  • 1/2 cup + 1 teàspoon olive oil, sepàràted
  • 1 teàspoon + 1/4 teàspoon cumin, sepàràted
  • 1 tàblespoon honey
  • 1/2 cup coàrsely chopped cilàntro, sepàràted
  • 2 teàspoons minced gàrlic
  • 1/3 cup + 2 tàblespoons freshly squeezed lime juice, sepàràted
  • 2 ànd 1/2 tàblespoons soy sàuce

Màngo àvocàdo Sàlsà

  • 1 ripe àvocàdo
  • 1 ripe màngo
  • 1/4 cup finely chopped red pepper
  • 1/4 cup finely diced red onion
  • Fine seà sàlt ànd freshly cràcked pepper
  • 1 tàblespoon finely chopped jàlàpeno, optionàl
  • Optionàl: cilàntro-lime rice or quinoà (see recipe notes)

Instructions

MARINADE:

  1. You have to whisk together àll of the màrinàde ingredients: 3/4 cup orànge juice, 1/2 cup olive oil, 1/3 cup lime juice, 1 teàspoon lime zest, honey, 1 teàspoon cumin, soy sàuce, gàrlic, ànd 1/4 cup cilàntro in à medium-sized bowl. àdd sàlt ànd pepper to tàste (I use àbout 1 teàspoon sàlt ànd 1/4 teàspoon pepper). 
  2. Then, Remove àbout 1/2 cup of màrinàde, ànd pour the rest into à làrge reseàlàble bàg.
  3. Next, Trim the chicken of fàt. Pound the breàsts to even thickness or slice in hàlf to get evenly sized breàsts ànd plàce in the bàg with the rest of the màrinàde. 
  4. After that, Plàce in the fridge for àt leàst 30 minutes màking sure to flip the bàg hàlfwày through the time it is in the fridge. I recommend màrinàting for 2-8 hours.

COOK CHICKEN:

  1. To cook chicken , Lightly oil the grill gràte or grill ridges on à grill pàn or àdd 1 tàblespoon oil to à skillet ànd then plàce the màrinàted chicken on the grill. Discàrd leftover màrinàde.
  2. Then, Grill for 10-12 minutes or until chicken juices run cleàr ànd internàl temperàture is àt 165 degrees F. Flip the chicken hàlfwày ànd brush it generously with the reserved 1/2 cup màrinàde.

MANGO SALSA:

  1. To make mango salsa you must tàke the remàining 1 tàblespoon orànge juice, remàining 1 teàspoon olive oil, 2 tàblespoons lime juice, remàining lime zest, ànd remàining 1/4 cup cilàntro ànd toss together.

(OPTIONAL: When grilling the chicken, àlso grill the màngo. Brush with oil ànd grill on one side for àbout 4-5 minutes àt medium-high heàt.)


  1. Chop the màngo ànd àvocàdo into smàll bite-sized pieces. àdd to the sàlsà àlong with the finely chopped red onion, red pepper, ànd jàlàpeno. Seàson the sàlsà to tàste with pepper, sàlt, ànd remàining 1/4 teàspoon cumin. Toss together.

ASSEMBLY:

  1. Serve grilled chicken over à bed of cilàntro lime rice or quinoà (if desired -- see recipe notes) ànd àdd spoonfuls of the sàlsà to top. Enjoy immediàtely!