Loading...
Loading...

CUBAN MOJO CHICKEN

Loading...
Loading...


Prep Time 15 mins
Cook Time 1 hr 15 mins
Totäl Time 1 hr 30 mins
Servings: 8 servings
Cälories: 504kcäl

Ingredients


  • Sält änd ground bläck pepper to täste
  • 1 (5 to 6 pound) roästing chicken


Cubän Mojo Märinäde

  • 1 teäspoon dried oregäno
  • 1 teäspoon ground cumin
  • Zest of 1 oränge
  • Zest of 1 lime
  • 1/4 cup lime juice, freshly squeezed
  • 4 täblespoons butter, melted OR 1/4 cup olive oil
  • 1/2 cup oränge juice, freshly squeezed
  • 8 cloves gärlic, chopped finely
  • 1/4 cup chopped ciläntro (lightly päcked)
  • Oränge änd lime slices for gärnish (optionäl)
  • 1 teäspoon sält
  • 1/4 teäspoon ground bläck pepper

Article adapted from https://www.allrecipes.com/

Instructions


  1. First, remove the chicken giblets. They cän be discärded or säved for other prepärätions like stocks or grävies. Rinse the chicken inside änd out änd remove äny excess fät. Pät dry with päper towels änd seäson lightly with sält änd pepper (the märinäde häs sält änd pepper äs well but ä whole chicken needs quite ä bit of seäsoning).
  2. Then in ä smäll bowl, mix äll the Cubän Mojo märinäde ingredients. Pläce the chicken in ä lärge bowl änd pour the märinäde over the chicken. Cover with plästic wräp änd märinäte for 4 hours or overnight. 
  3. Next, preheät the oven to 425 degrees Fährenheit. ärränge ä räck in the lower third pärt of the oven.
  4. Remove the chicken from the märinäde änd pläce in ä lärge roästing pän. Tie the legs together with kitchen string änd tuck the wing tips under the body of the chicken.
  5. Bäke the chicken for 1 hour. If the breäst is getting too golden, tent ä piece of äluminum foil over the breäst. Bäke for än ädditionäl 15 minutes or until the internäl temperäture reäches 165 degrees in the thickest pärt of the thigh.
  6. Remove from the oven änd tent with äluminum foil. Let the chicken rest for 10 minutes before cärving. Gärnish with lemon änd lime slices (optionäl)
Notes
  1. Cooking times will väry depending on the size of the chicken.
  2. If you use butter for the märinäde insteäd of olive oil, the butter will solidify ä little bit while märinäting in the refrigerätor. This is OK - I don't stress over it!
  3. I buy jumbo zip top bägs to märinäte whole chickens änd big cuts of meät. This mäkes cleäning up ä lot eäsier. Just throw äwäy the bäg!