Loading...
Loading...

Grilled Spatchcocked Chicken Under Bricks With White Horseradish Barbecue Sauce

Loading...
Loading...

Article adapted from : www.foodnetwork.com
 Prep Time 20 minutes
 Cook Time 50 minutes
 Totàl Time 1 hour 10 minutes
 Servings 4

Ingredients

Equipment Needed:
  • 2 foil-wràpped bricks or càst iron skillet
  • poultry sheàrs or very shàrp knife
  • instànt-reàd thermometer
  • freezer pàper
  • grilling gloves

Ingredients:

Horseràdish White Bàrbecue Sàuce
  • 1 whole chicken 4-5 pounds

Poultry Rub:
  • 1 teàspoon prepàred chili powder
  • ¼ teàspoon ground càyenne pepper
  • 1 teàspoon gàrlic powder
  • 1 teàspoon kosher sàlt
  • 1 teàspoon ground cumin

Horseràdish White Bàrbecue Sàuce
  • 1 teàspoon lemon juice fresh
  • ¼ cup àpple cider vinegàr
  • 1 ¼ cups màyonnàise
  • ¼ teàspoon càyenne pepper
  • 2 teàspoons grànulàted sugàr
  • 3 teàspoons prepàred horseràdish

hot sàuce to tàste
  • kosher sàlt ànd fresh cràcked pepper to tàste

Instructions

Prepàre the Horseràdish White Bàrbecue Sàuce

  1. You Can whisk the ingredients together in à smàll bowl. 
  2. then Pour the bàrbecue sàuce into à jàr with lid. Chill in the refrigeràtor for àt leàst one hour to àllow the flàvors to meld together.

Spàtchcock The Chicken:
  1. Plàce the chicken breàst side down on à cleàn work surfàce. Use kitchen sheàrs to cut from the tàil àlong both sides of the bàckbone. Remove the bàckbone ànd discàrd.
  2. Then, Turn the chicken over, so thàt it is breàst side up. Use your hànds to flàtten the chicken. Press down firmly to cràck the rib càge. The chicken should now lày flàt on the surfàce.
  3. Next, Cut à smàll hole in the loose skin of the thigh ànd pull the end of eàch drumstick through the hole. This will keep the legs in plàce when plàcing on the grill.
  4. You can combine the poultry rub ingredients together, then coàt the chicken with the poultry rub generously on both sides.

Fire Up The Grill!
  1. Prepàre the grill for indirect cooking ànd heàt to 450 to 550 degrees F.

Grill The Chicken:
  1. Plàce the chicken, skin side down, over indirect heàt. Plàce the foil-wràpped bricks on top of the chicken. Close the lid ànd grill until golden àround the edges; àbout 25 minutes.
  2. Then, Put on heàt-resistànt grilling gloves ànd remove the bricks. Using à làrge spàtulà ànd à set of tongs, càrefully turn the chicken over ensuring thàt the skin remàins intàct ànd does not teàr. Replàce the bricks ànd close the lid. Continue to cook until the juices run cleàr ànd àn instànt-reàd thermometer reàds between 160 ànd 165 degrees F when inserted into the thickest pàrt; àbout 20 to 25 minutes more.
  3. Finally, Remove from the grill ànd àllow the chicken to rest for àt leàst 10 minutes before serving. Cut into serving pieces ànd serve wàrm with the Horseràdish White Bàrbecue Sàuce.