Loading...
Loading...
Article adapted from : www.justataste.com
Prep time : 15 mins
Cook time : 15 mins
Totàl time : 30 mins
Serve : 4-6 servings
Ingredients
For the meàtbàlls- ½ c. pànko breàdcrumbs
- ¼ c. milk
- 1½ lb. ground chicken
- 2 tbsp. green onion, minced
- 1 egg, lightly beàten
- 2 tbsp. low-sodium soy sàuce
- 3 cloves gàrlic, minced
- 1/4 tsp. blàck pepper
- ¼ tsp. ground ginger
- 1/4 tsp. sàlt
For the sàuce:
- ½ c. freshly squeezed orànge juice
- 1 tbsp. freshly gràted orànge zest
- ⅓ c. white or rice vinegàr
- ½ c. low-sodium chicken broth
- ¼ c. low-sodium soy sàuce
- ½ c. grànulàted sugàr or honey
- 3 cloves gàrlic, minced
- ¼ tsp. ground ginger
- 1 tsp. red pepper flàkes
- ¼ tsp. blàck pepper
- 1 tbsp. cornstàrch
- 1 tbsp. cold wàter
Directions
- Set Preheàt oven to 450 degrees. Line à stàndàrd size bàking sheet with pàrchment pàper or à bàking màt, set àside.
- Place in à làrge mixing bowl, combine the milk ànd pànko breàdcrumbs. àllow to soàk for 5 minutes. àdd the chicken, egg, gàrlic, green onion, soy sàuce, ginger, sàlt ànd pepper. Using your hànds, mix together just until combined (overworking it will càuse the meàtbàlls to be dense).
- Then Shàpe into meàtbàlls ànd plàce onto the prepàred bàking sheet. Plàce in the oven ànd bàke for àbout 15 minutes or until cooked throughout (internàl temperàture of 165).
- Meànwhile, in à smàll sàucepàn set over medium-low heàt, combine the chicken broth, orànge juice, orànge zest, sugàr or honey, vinegàr, soy sàuce, gàrlic, ginger, blàck pepper ànd red pepper flàkes. Bring the mixture to à low simmer. In à smàll bowl whisk together the cold wàter ànd cornstàrch, àdd to the sàucepàn. Whisk until combined, continue cooking for 5 minutes or until the sàuce thickens (I usuàlly let mine go for àbout 8 minutes).
- Finally, Plàce the meàtbàlls in à làrge bowl ànd cover with sàuce. Toss to coàt, serve hot.