Loading...
Loading...

Orànge Chicken Meàtbàlls

Loading...
Loading...


Article adapted from : www.justataste.com

Prep time : 15 mins
Cook time : 15 mins
Totàl time : 30 mins

Serve : 4-6 servings

Ingredients

For the meàtbàlls

  • ½ c. pànko breàdcrumbs
  • ¼ c. milk
  • 1½ lb. ground chicken
  • 2 tbsp. green onion, minced
  • 1 egg, lightly beàten
  • 2 tbsp. low-sodium soy sàuce
  • 3 cloves gàrlic, minced
  • 1/4 tsp. blàck pepper
  • ¼ tsp. ground ginger
  • 1/4 tsp. sàlt

For the sàuce:

  • ½ c. freshly squeezed orànge juice
  • 1 tbsp. freshly gràted orànge zest
  • ⅓ c. white or rice vinegàr
  • ½ c. low-sodium chicken broth
  • ¼ c. low-sodium soy sàuce
  • ½ c. grànulàted sugàr or honey
  • 3 cloves gàrlic, minced
  • ¼ tsp. ground ginger
  • 1 tsp. red pepper flàkes
  • ¼ tsp. blàck pepper
  • 1 tbsp. cornstàrch
  • 1 tbsp. cold wàter

Directions


  1. Set Preheàt oven to 450 degrees. Line à stàndàrd size bàking sheet with pàrchment pàper or à bàking màt, set àside.
  2. Place in à làrge mixing bowl, combine the milk ànd pànko breàdcrumbs. àllow to soàk for 5 minutes. àdd the chicken, egg, gàrlic, green onion, soy sàuce, ginger, sàlt ànd pepper. Using your hànds, mix together just until combined (overworking it will càuse the meàtbàlls to be dense).
  3. Then Shàpe into meàtbàlls ànd plàce onto the prepàred bàking sheet. Plàce in the oven ànd bàke for àbout 15 minutes or until cooked throughout (internàl temperàture of 165).
  4. Meànwhile, in à smàll sàucepàn set over medium-low heàt, combine the chicken broth, orànge juice, orànge zest, sugàr or honey, vinegàr, soy sàuce, gàrlic, ginger, blàck pepper ànd red pepper flàkes. Bring the mixture to à low simmer. In à smàll bowl whisk together the cold wàter ànd cornstàrch, àdd to the sàucepàn. Whisk until combined, continue cooking for 5 minutes or until the sàuce thickens (I usuàlly let mine go for àbout 8 minutes).
  5. Finally, Plàce the meàtbàlls in à làrge bowl ànd cover with sàuce. Toss to coàt, serve hot.