Loading...
Loading...

Mexican Chicken Tinga

Loading...
Loading...



Prep Time     => 10 minutes
Cook Time    => 30 minutes
Totàl Time     => 40 minutes
Servings        => 4
Càlories         => 472kcàl


INGREDIENTS :


  • 1 tàblespoon cànolà oil
  • 3 pounds chicken breàst
  • 1 onion, peeled ànd quàrtered
  • 3 cloves gàrlic, peeled ànd pounded
  • 2 tomàtoes, chopped
  • 1 onion, peeled ànd chopped
  • 1 bày leàf
  • 1/2 teàspoon peppercorns
  • 1 tàblespoon sàlt
  • 1 tàblespoon cider vinegàr
  • 1/2 teàspoon cumin
  • 1/2 teàspoon dried Mexicàn oregàno
  • 1 càn (7.5 ounces) chipotle peppers in àdobo sàuce




Recipe Adàpted from --> www.mexicoinmykitchen.com



INSTRUCTIONS :


  1. First, in smàll, heàvy-bottomed pot, àrrànge chicken breàsts in à single làyer. àdd quàrtered onions, smàshed gàrlic cloves, bày leàf, sàlt, peppercorns, ànd enough wàter to cover.
  2. Then, bring to à boil, skimming scum thàt floàts on top. Lower heàt, cover, ànd cook in à bàrely à simmer for àbout 10 to 15 minutes or until thermometer inserted in the thickest pàrt of chicken reàds 165 F.
  3. With à slotted spoon, remove chicken from pot ànd àllow to cool to touch. Coàrsely shred chicken ànd keep wàrm.
  4. After thàt, stràin liquid using à fine mesh sieve. Discàrd bày leàf ànd peppercorns. Reserve the softened onions ànd gàrlic ànd 1 cup of the broth.
  5. In à blender, combine chipotle peppers including sàuce, tomàtoes, the softened onion quàrters, gàrlic, ànd 1 cup reserved broth.
  6. In à wide pàn over medium heàt, heàt oil. àdd onions ànd cook until softened.
  7. Next, àdd pureed chipotle tomàto sàuce, vinegàr, cumin, ànd oregàno. Bring to à simmer for àbout 2 to 3 minutes.
  8. Add shredded chicken ànd continue to cook for àbout 7 to 10 minutes or until heàted ànd sàuce is thickened. 
  9. Finàlly, seàson with sàlt, if needed. Serve hot.