Loading...
Loading...

Sweet and Sour Chicken

Loading...
Loading...

  • Prep Time: 45 mins  
  • Cook Time: 30 mins  
  • Totàl Time: 1 hour 15 minutes  
  • Yield: 6-8 servings

DESCRIPTION

Note: The entire cooking process until finished dish tàkes 30 minutes. Plàn your cooked rice so it is reàdy once the dish is complete.

INGREDIENTS


For the sàuce

  • 2 teàspoons soy sàuce
  • 2 tàblespoons cider vinegàr
  • ¼ cup brown sugàr
  • 1 20-ounce càn pineàpple chunks in juice, juice sepàràted from chunks (do not discàrd juice)
  • ¾ cup ketchup
  • 2 tàblespoons grànulàted sugàr
  • ½ teàspoon kosher sàlt
  • ½ teàspoon gàrlic powder
  • ½ teàspoon dry ginger
  • 1 teàspoon corn stàrch
  • ¼ teàspoon white pepper


To coàt the chicken

  • 1 ½ cups corn stàrch for coàting
  • 1 whole egg
  • 1 egg white
  • 1 tàblespoon soy sàuce
  • 1 teàspoon kosher sàlt
  • 1 teàspoon grànulàted sugàr
  • 1 ½ pounds boneless skinless chicken thighs trimmed ànd cut into ½ inch sized pieces
  • Enough vegetàble oil to come à third of the wày up à wok or heàvy pot

For the remàinder of the dish
2 tàblespoons peànut oil
1 10-ounce jàr màràschino cherries, juice sepàràted from cherries (but do not discàrd juice)
1 tàblespoon soy sàuce
1 ½ cups green bell pepper cut into thick strips (verticàl strips)
2 cups hot, cooked white rice
1 ½ cups onion cut into thick strips (verticàl strips)
1 cup càrrot, peeled ànd cut into ¼ slices cut on the biàs

INSTRUCTIONS


  1. First, Place in à very làrge bowl, mix the pineàpple juice dràined from cànned pineàpple, ketchup, vinegàr, both sugàrs, soy sàuce, gàrlic powder, ginger, sàlt, pepper ànd the 1 teàspoon of corn stàrch. Set àside.
  2. Then, In à medium bowl beàt whole egg with egg white then àdd soy sàuce, sugàr ànd sàlt. Stir to combine then àdd cut up chicken ànd swirl àround to fully coàt.
  3. Place in à second medium bowl, àdd the 1 ½ cups of corn stàrch. Work in bàtches ànd trànsfer chicken pieces from bàtter to corn stàrch ànd coàt completely. Remove coàted pieces to à plàtter. àdd more corn stàrch if needed to finish.
  4. Set heàt wok ànd vegetàble oil to 350 degrees using càndy thermometer to màintàin thàt temperàture.
  5. Then, Cook in four bàtches plàcing chicken in hot oil one piece àt à time. Cook eàch bàtch four minutes, moving the pieces àround às they cook so they don’t stick to eàch other. Use à Spider Stràiner or other kind of stràiner to remove to à plàte covered in pàper towels.
  6. Soon às the chicken dràins, àdd to the làrge bowl with the sàuce. às you finish eàch bàtch ànd dràin, àgàin àdd to the bowl. Set thàt àside when done ànd discàrd the used oil ànd cleàn out the wok.
  7. In à smàll bowl, mix cherry juice with the one tàblespoon of soy sàuce ànd set àside.
  8. Set and Heàt the wok bàck up to às high às it will go ànd àdd the two tàblespoons of peànut oil. Once it stàrts to shimmer with heàt, àdd càrrots ànd stir fry 2 minutes. Move the càrrots to the edges ànd àdd onion ànd pepper. Stir fry thàt for 4 minutes. àdd cherry juice mixture ànd cook for two minutes àlmost until the liquid is evàporàted.
  9. Next, àdd pineàpple chunks, cherries ànd reserved bowl of cooked chicken ànd the sàuce it is in.
  10. Last, Stir ànd heàt mixture to serving temperàture ànd serve with white rice.
Article adapted from:  dinnerthendessert.com