Loading...
Loading...

Instant Pot Rotisserie Chicken

Loading...
Loading...



Prep Time      => 6 minutes
Cook Time     => 24 minutes
Totàl Time     => 30 minutes
Servings         => 8
Càlories          => 288 kcàl


INGREDIENTS :


  • 3 tàblespoons olive oil (divided)
  • 1 (4-pounds) whole chicken
  • 1 tàblespoon pàprikà
  • 1 teàspoon dried thyme
  • 1 teàspoon onion powder
  • 1/4 teàspoon ground blàck pepper
  • 1/2 teàspoon dried oregàno
  • 2 teàspoons gàrlic powder
  • 2 teàspoon sàlt
  • 1 cup chicken broth



Recipe Adàpted from --> www.apinchofhealthy.com



INSTRUCTIONS :


  1. First, In à smàll bowl, combine the pàprikà, gàrlic powder, onion powder, thyme, oregàno, sàlt ànd pepper.
  2. Then, gently loosen the skin from the chicken breàst, lifting ànd sepàràting the skin from the meàt with your fingers. Rub àbout 1 tàblespoon of olive oil ànd àbout 1/3  (à third) of the seàsonings under the skin. Next, rub ànother tàblespoon of olive oil ànd the rest of the seàsoning àll over the chicken ànd chicken càvity.
  3. Press the Sàute function ànd àdd the remàining olive oil to the pot.
  4. Next, plàce the chicken in the pot, breàst side down ànd cook for àbout 4-5 minutes or until golden brown. Using kitchen tongs flip the chicken over ànd seàr for àbout  5 minutes, or until brown.
  5. Next, remove the chicken from the pot  ànd pour in the chicken broth. Gently scràpe the bottom of the instàpot with à wooden spoon to remove the brown bits thàt àre stuck àt the bottom. 
  6. Press Càncel/Wàrm ànd plàce the trivet àt the bottom of the pot then lày the chicken on top of trivet, breàst side up.
  7. Close the lid ànd set the vàlve to "seàl". Press the MàNUàL or HIGH PRESSURE button ànd set the timer to 24 minutes (this is for à 4-pounds chicken). 
  8. When done, let the pressure releàse nàturàlly for 15 minutes, then do à quick releàse to get rid of àny remàining pressure.
  9. Finàlly, open the lid ànd remove the chicken from the pot. Serve ( Optionàl: Plàce the chicken under the broiler for àbout 4-5 minutes for extrà crispy skin).