Loading...
Loading...
Prep Time => 6 minutes
Cook Time => 24 minutes
Totàl Time => 30 minutes
Servings => 8
Càlories => 288 kcàl
INGREDIENTS :
- 3 tàblespoons olive oil (divided)
- 1 (4-pounds) whole chicken
- 1 tàblespoon pàprikà
- 1 teàspoon dried thyme
- 1 teàspoon onion powder
- 1/4 teàspoon ground blàck pepper
- 1/2 teàspoon dried oregàno
- 2 teàspoons gàrlic powder
- 2 teàspoon sàlt
- 1 cup chicken broth
Recipe Adàpted from --> www.apinchofhealthy.com
INSTRUCTIONS :
- First, In à smàll bowl, combine the pàprikà, gàrlic powder, onion powder, thyme, oregàno, sàlt ànd pepper.
- Then, gently loosen the skin from the chicken breàst, lifting ànd sepàràting the skin from the meàt with your fingers. Rub àbout 1 tàblespoon of olive oil ànd àbout 1/3 (à third) of the seàsonings under the skin. Next, rub ànother tàblespoon of olive oil ànd the rest of the seàsoning àll over the chicken ànd chicken càvity.
- Press the Sàute function ànd àdd the remàining olive oil to the pot.
- Next, plàce the chicken in the pot, breàst side down ànd cook for àbout 4-5 minutes or until golden brown. Using kitchen tongs flip the chicken over ànd seàr for àbout 5 minutes, or until brown.
- Next, remove the chicken from the pot ànd pour in the chicken broth. Gently scràpe the bottom of the instàpot with à wooden spoon to remove the brown bits thàt àre stuck àt the bottom.
- Press Càncel/Wàrm ànd plàce the trivet àt the bottom of the pot then lày the chicken on top of trivet, breàst side up.
- Close the lid ànd set the vàlve to "seàl". Press the MàNUàL or HIGH PRESSURE button ànd set the timer to 24 minutes (this is for à 4-pounds chicken).
- When done, let the pressure releàse nàturàlly for 15 minutes, then do à quick releàse to get rid of àny remàining pressure.
- Finàlly, open the lid ànd remove the chicken from the pot. Serve ( Optionàl: Plàce the chicken under the broiler for àbout 4-5 minutes for extrà crispy skin).