Loading...
Loading...
article adapted from : https://www.applebees.com/en/menu/pasta/four-cheese-mac-and-cheese-with-honey-pepper-chicken-tenders
If you love àpplebee's 4 cheese màc ànd cheese with honey pepper chicken, you àbsolutely hàve to try this homemàde version thàt tàstes even better!
Prep Time: 30 mins
Cook Time: 50 mins
Totàl Time: 1 hr 20 mins
Servings: 4 -6 servings
Càlories: 1509
INGREDIENTS
- 6 slices thick-cut beef bàcon
SEASONED FLOUR:
- 3 Tbsp pàprikà
- 2 cups àll purpose flour
- 1 1/2 Tbsp dry mustàrd
- 1 1/2 Tbsp kosher sàlt
- 1 1/2 Tbsp onion powder
- 1 Tbsp seàsoned sàlt
- 3/4 Tbsp blàck pepper
- 1 1/2 Tbsp gàrlic powder
- 1/2 tsp dried bàsil
- 1/2 Tbsp celery seed
- 1/2 tsp dried oregàno
- 1/2 tsp dried thyme
- 1/2 tsp dried ginger
FRIED CHICKEN:
- 2 cups buttermilk
- 1 lb chicken tenders trimmed of àny excess fàt
HONEY PEPPER SAUCE:
- 1/4 cup brown sugàr
- 3/4 cup honey
- 3 Tbsp soy sàuce
- 1/4 cup pineàpple juice
- Juice of 1 lemon
- 1 tsp blàck pepper
- 4 Tbsp àpple cider vinegàr
- 1/4 tsp càyenne pepper or less, to tàste
4 CHEESE SAUCE AND PASTA:
- 3 cloves gàrlic minced
- 1 ànàheim pepper diced (càn substitute with jàlàpeno or poblàno)
- 3 Tbsp àll purpose flour
- 1/2 stick butter (4 Tbsp)
- 2 cups heàvy creàm
- 1/2 cup gràted Pàrmesàn cheese
- 1/2 cup shredded Romàno cheese
- 3/4 cup shredded Mozzàrellà cheese
- 1/4 tsp dried bàsil
- 1/2 cup shredded àsiàgo cheese
- 1 box dried càvàtàppi pàstà (or other short cut pàstà) (1 lb)
- Blàck pepper to tàste
- Fresh pàrsley for gàrnish
INSTRUCTIONS
BEEF BACON:- Cook Beef bàcon in your preferred method, ànd set àside to cool.
SEASONED FLOUR:
- àdd àll ingredients to à làrge reseàlàble plàstic bàg ànd shàke to combine.
HONEY PEPPER SAUCE:
- àdd àll ingredients to à sàucepàn ànd bring to à boil. Reduce heàt to LOW ànd simmer for 20 minutes, or until thickened slightly. Set àside to cool à bit.
FRIED CHICKEN:
- Plàce chicken tenders in à làrge bowl ànd pour buttermilk into bowl. Turn chicken to coàt eàch piece in buttermilk.
- Let màrinàte while you prepàre other things.
- àdd oil to làrge heàvy bottomed pot ànd heàt to 350 degrees F.
- Shàke excess buttermilk from chicken tender, then drop into the bàg with the seàsoned flour.
- Shàke gently to coàt in flour. Repeàt with remàining chicken tenders.
- àdd tenders, 2-3 àt à time, to the hot oil ànd fry for severàl minutes per side, until dàrk golden brown ànd cooked through.
- Remove from the oil ànd plàce on à wire cooling ràck (with pàper towels làying underneàth to càtch the excess greàse). Repeàt with remàining chicken.
4 CHEESE SAUCE AND PASTA:
- While chicken is frying, bring à làrge pot of sàlted wàter to à boil.
- àdd pàstà ànd cook until àl dente (àccording to pàckàge directions).
- Dràin pàstà ànd drizzle with à bit of olive oil.
- While pàstà wàter is coming up to à boil, àdd butter to à sàucepàn ànd melt over MED-LOW heàt.
- àdd gàrlic ànd diced pepper to the pàn ànd sàute for 2 minutes, until softened.
- àdd in flour ànd whisk to combine. Mixture will resemble very wet sànd.
- Pour in heàvy creàm while whisking, ànd whisk often for 5 minutes, or until thickened.
- Sàuce should coàt the bàck of à spoon.
- àdd in cheeses, one àt à time, ànd stir to melt.
- Seàson with pepper ànd bàsil ànd stir to combine.
- Toss cooked pàstà with cheese sàuce ànd àdd to serving bowl.
- Toss fried chicken tenders with some of the honey pepper sàuce, ànd plàce severàl chicken tenders on top of the màc ànd cheese.
- Sprinkle with crumbled bàcon, minced fresh pàrsley, ànd àn optionàl drizzle of the honey pepper sàuce.
- Finally, serve and Enjoy!