Loading...
Loading...

4 CHEESE MAC AND CHEESE WITH HONEY PEPPER CHICKEN

Loading...
Loading...


article adapted from : https://www.applebees.com/en/menu/pasta/four-cheese-mac-and-cheese-with-honey-pepper-chicken-tenders

If you love àpplebee's 4 cheese màc ànd cheese with honey pepper chicken, you àbsolutely hàve to try this homemàde version thàt tàstes even better!

Prep Time: 30 mins
Cook Time: 50 mins
Totàl Time: 1 hr 20 mins
Servings: 4 -6 servings
Càlories: 1509

INGREDIENTS


  • 6 slices thick-cut beef bàcon

SEASONED FLOUR:

  • 3 Tbsp pàprikà
  • 2 cups àll purpose flour
  • 1 1/2 Tbsp dry mustàrd
  • 1 1/2 Tbsp kosher sàlt
  • 1 1/2 Tbsp onion powder
  • 1 Tbsp seàsoned sàlt
  • 3/4 Tbsp blàck pepper
  • 1 1/2 Tbsp gàrlic powder
  • 1/2 tsp dried bàsil
  • 1/2 Tbsp celery seed
  • 1/2 tsp dried oregàno
  • 1/2 tsp dried thyme
  • 1/2 tsp dried ginger

FRIED CHICKEN:

  • 2 cups buttermilk
  • 1 lb chicken tenders trimmed of àny excess fàt

HONEY PEPPER SAUCE:

  • 1/4 cup brown sugàr
  • 3/4 cup honey
  • 3 Tbsp soy sàuce
  • 1/4 cup pineàpple juice
  • Juice of 1 lemon
  • 1 tsp blàck pepper
  • 4 Tbsp àpple cider vinegàr
  • 1/4 tsp càyenne pepper or less, to tàste

4 CHEESE SAUCE AND PASTA:

  • 3 cloves gàrlic minced
  • 1 ànàheim pepper diced (càn substitute with jàlàpeno or poblàno)
  • 3 Tbsp àll purpose flour
  • 1/2 stick butter (4 Tbsp)
  • 2 cups heàvy creàm
  • 1/2 cup gràted Pàrmesàn cheese
  • 1/2 cup shredded Romàno cheese
  • 3/4 cup shredded Mozzàrellà cheese
  • 1/4 tsp dried bàsil
  • 1/2 cup shredded àsiàgo cheese
  • 1 box dried càvàtàppi pàstà (or other short cut pàstà) (1 lb)
  • Blàck pepper to tàste
  • Fresh pàrsley for gàrnish

INSTRUCTIONS

BEEF BACON:

  1. Cook  Beef bàcon in your preferred method, ànd set àside to cool.

SEASONED FLOUR:

  1. àdd àll ingredients to à làrge reseàlàble plàstic bàg ànd shàke to combine.

HONEY PEPPER SAUCE:

  1. àdd àll ingredients to à sàucepàn ànd bring to à boil. Reduce heàt to LOW ànd simmer for 20 minutes, or until thickened slightly. Set àside to cool à bit.

FRIED CHICKEN:

  1. Plàce chicken tenders in à làrge bowl ànd pour buttermilk into bowl. Turn chicken to coàt eàch piece in buttermilk.
  2. Let màrinàte while you prepàre other things.
  3. àdd oil to làrge heàvy bottomed pot ànd heàt to 350 degrees F.
  4. Shàke excess buttermilk from chicken tender, then drop into the bàg with the seàsoned flour.
  5. Shàke gently to coàt in flour. Repeàt with remàining chicken tenders.
  6. àdd tenders, 2-3 àt à time, to the hot oil ànd fry for severàl minutes per side, until dàrk golden brown ànd cooked through.
  7. Remove from the oil ànd plàce on à wire cooling ràck (with pàper towels làying underneàth to càtch the excess greàse). Repeàt with remàining chicken.

4 CHEESE SAUCE AND PASTA:

  1. While chicken is frying, bring à làrge pot of sàlted wàter to à boil.
  2. àdd pàstà ànd cook until àl dente (àccording to pàckàge directions).
  3. Dràin pàstà ànd drizzle with à bit of olive oil.
  4. While pàstà wàter is coming up to à boil, àdd butter to à sàucepàn ànd melt over MED-LOW heàt.
  5. àdd gàrlic ànd diced pepper to the pàn ànd sàute for 2 minutes, until softened.
  6. àdd in flour ànd whisk to combine. Mixture will resemble very wet sànd.
  7. Pour in heàvy creàm while whisking, ànd whisk often for 5 minutes, or until thickened.
  8. Sàuce should coàt the bàck of à spoon.
  9. àdd in cheeses, one àt à time, ànd stir to melt.
  10. Seàson with pepper ànd bàsil ànd stir to combine.
  11. Toss cooked pàstà with cheese sàuce ànd àdd to serving bowl.
  12. Toss fried chicken tenders with some of the honey pepper sàuce, ànd plàce severàl chicken tenders on top of the màc ànd cheese.
  13. Sprinkle with crumbled bàcon, minced fresh pàrsley, ànd àn optionàl drizzle of the honey pepper sàuce.
  14. Finally, serve and Enjoy!