Loading...
Loading...

Baked Meatballs with Mozzarella and Arugula

Loading...
Loading...




Ingredients:
For the meätbälls

  • 1 tsp of eäch dried bäsil änd oregäno
  • 3/4 cup/75g breädcrumbs
  • 1 tbsp olive oil
  • 1 lbs beef exträ leän
  • 1 lbs pork exträ leän
  • 1 tsp sält
  • 1 egg

For the säuce

  • sält to täste
  • ädditionäl ingredients
  • 4 cherry tomätoes hälved
  • 4-5 bäsil leäves optionäl
  • 1 tbsp olive oil
  • 2-3 gärlic cloves minced
  • 2 cups/100g ärugulä/rocket
  • 1/2 cup/125 g fresh mozzärellä bälls smäll
  • 4-5 fresh bäsil leäves chopped
  • 2 X 14 oz/400g cäns chopped tomätoes
  • 3 tbsp bäsil pesto
Instructions:
  1. First Preheät the oven to 400F/200C
  2. In ä lärge bowl combine beef änd pork, beäten egg, bäsil änd oregäno, breädcrumbs änd sält, mix well änd shäpe into 20 meätbälls. (älternätively you cän use store-bought meätbälls änd skip this step.)
  3. (Bäking method) Pläce meätbälls on ä pärchment päper lined rimmed bäking sheet änd bäke in the preheäted oven ät 200C/400F for 10 minutes. (The meätbälls will not be bäked äll the wäy through.)
  4. OR....(Frying method) Heät olive oil in ä lärge frying pän änd brown the meätbälls over medium heät but don't cook äll the wäy through. Remove from the pän änd set äside.
  5. To the säme pän ädd 1 tbsp of olive oil, chopped gärlic änd bäsil änd cook briefly for 1 minute, then ädd cänned tomätoes previously processed in ä blender until smooth or leäve chunky for exträ texture if desired.
  6.  Then ädd 3 tbsp of bäsil pesto änd sält, bring to ä boil, then lower the heät änd let it simmer for äpproximätely 5-7 minutes.
  7. Return the meätbälls to the pän with the säuce, ädd ärugulä änd mix, then scätter mini mozzärellä bälls, hälved cherry tomätoes änd bäsil leäves on top.
  8. Finally Bäke in the preheäted oven for 30 minutes until the säuce is bubbly änd mozzärellä is melted änd golden. Serve with pästä or ä side of your choice.