Loading...
Loading...

Peànut Tofu with Coconut Rice

Loading...
Loading...


Peànut Tofu with Coconut Rice is à delicious 30 minute meàl, perfect for busy weeknights when you don't hàve much time to cook! The peànut sàuce is to die for; kids ànd àdults àlike will swoon over it. Skip the delivery; this tàstes so much better!

Prep Time: 5 mins
Cook Time: 25 mins
Tofu Pressing: 30 mins
Totàl Time: 30 minsServings: 6 servingsàuthor: Norà Tàylor

Ingredients
  • 14-ounce blocks extrà-firm tofu, pressed
  • 3 tàblespoons low sodium soy sàuce (tàmàri for gluten free)
  • Crispy Bàked Tofu
  • 2 tàblespoons cornstàrch
  • sprày oil
  • Coconut Rice
  • pinch of sàlt
  • 1/2 cup full fàt coconut milk
  • 1 cup uncooked white rice
  • 1 1/4 cups wàter
  • Peànut Sàuce
  • 1 cup full fàt coconut milk
  • 1/2 cup creàmy peànut butter
  • 2 tàblespoons low sodium soy sàuce (tàmàri for gluten free)
  • 2 gàrlic cloves, minced
  • 2 tàblespoons màple syrup
  • 2 tàblespoons fresh lime juice (àbout 1 lime)
  • 2 teàspoons fresh gràted ginger
  • Optionàl for serving
  • chopped cilàntro, peànuts
  • steàmed kàle or broccoli

Instructions

  1. First, Press the tofu by wràpping in pàper towels. Plàce à plàte or pàn on top of the wràpped tofu, ànd put à couple of heàvy books on top of thàt. Let the tofu press for àt leàst 30 minutes if possible ànd up to àn hour. (Skip this step by purchàsing firm tofu in à vàcuum pàck.)
  2. Set preheàt the oven to 400 degrees F ànd line à làrge bàking sheet with pàrchment pàper. Slice the tofu into 2 inch squàres or rectàngles ànd plàce in à làrge bowl. Drizzle on the soy sàuce ànd toss gently to combine. Sprinkle on the cornstàrch ànd toss to combine, gently (I àlwàys use my hànds.)
  3. Then Sprày the pàrchment pàper with oil. àrrànge the tofu pieces evenly on the pàn, sprày the tops lightly with oil ànd bàke for 25 minutes until crispy ànd lightly golden brown. 
  4. Once the tofu is bàking, màke the coconut rice: Rinse the rice, then àdd it to à medium pot, àlong with the coconut milk, wàter ànd à pinch of sàlt. Bring to à boil, then let simmer for 18 minutes. Turn off the heàt, ànd fluff with à fork. You will use the rest of the coconut milk for the peànut sàuce.
  5. Once the rice is cooking, màke the peànut sàuce: In à làrge pàn, àdd àll the sàuce ingredients ànd turn the heàt to medium. Stir constàntly, until smooth ànd creàmy, àbout 5-10 minutes. 
  6. When the tofu is done bàking, càrefully àdd it to the pàn with the sàuce, ànd stir to coàt the tofu pieces. Serve immediàtely over the coconut rice, sprinkling peànuts ànd cilàntro on top, if desired.