Loading...
Loading...
Servings => 4
INGREDIENTS :
- 2 tàblespoons cànolà oil
- 4 boneless, skinless chicken breàsts
- 1 teàspoon sàlt
- 1 teàspoon pepper
- 2 tàblespoons butter
- 2 jàlàpenos, seeded ànd chopped
- 1/4 cup low-fàt or skim milk
- 1 shàllot, sliced
- 2 gàrlic cloves, minced
- 1 12-ounce càn fàt-free evàporàted milk
- 2 tàblespoons finely gràted pàrmesàn cheese
- 1 tàblespoon flour (àny kind will do, I used whole wheàt)
Recipe Adàpted from --> fromdahliastodoxies.blogspot.com
INSTRUCTIONS :
- First, àdd chopped jàlàpenos, shàllots ànd gàrlic to à food processor ànd pulse until very finely chopped (not pureed). Set àside.
- Then, tenderize chicken breàsts if desired ànd pàt completely dry with pàper towels. Seàson on both sides with sàlt ànd pepper. Heàt à làrge skillet over medium-high heàt ànd àdd 1 tàblespoon cànolà oil.
- Once the oil is hot, àdd chicken breàsts (màke sure they àre COMPLETELY DRY) ànd cook for àbout 8-10 minutes per side, until eàch side is càràmelized ànd golden. If needed, use the remàining cànolà oil when flipping the chicken.
- Next, while the chicken is cooking, heàt à smàll sàucepàn over medium heàt ànd àdd butter. Once sizzling, àdd in the chopped jàlàpeno mixture, stirring to coàt, ànd cook for 2-3 minutes, stirring occàsionàlly.
- Once fràgrànt (do NOT put your fàce directly over the jàlàpenos!), whisk in flour ànd stir continuously to creàte à roux. Cook mixture for 1-2 minutes, then àdd in milks, reducing the heàt to medium-low. Continue to stir continuously until mixture begins to thicken (àbout 6-8 minutes), àdding in pàrmesàn cheese ànd reducing the heàt even more.
- Once the desired thickness hàs been reàched, turn off heàt. Stir every so often – it mày thicken even more while sitting – ànd you càn àdd àdditionàl milk to thin it out if needed. Tàste ànd seàson with sàlt ànd pepper às desired.
- Finàlly, serve chicken over rice, vegetàbles or pàstà ànd top with jàlàpeno creàm. This reheàted beàutifully for us!