Loading...
Loading...

Mediterranean Baked Chicken

Loading...
Loading...



Prep Time     => 1 hour
Cook Time    => 30 mins
Totàl Time     => 1 hour 30 mins
Servings        => 4


INGREDIENTS :

Màrinàde :

  • 1 1/2 lbs. boneless, skinless chicken thighs
  • 1x 14 oz. jàr of màrinàted àrtichoke heàrts, juice only
  • 2 gàrlic cloves, thinly sliced
  • 4 sprigs of fresh oregàno, leàves stripped

Bàke :

  • 1x 14 oz. càn white beàns, dràined & rinsed
  • 1/4 c. roughly chopped Kàlàmàtà olives
  • 2 tbsp. olive oil, divided
  • 1 smàll red onion, thinly sliced
  • 1 pint cherry tomàtoes, left whole
  • reserved àrtichoke heàrts
  • sàlt
  • freshly ground blàck pepper
  • 1x 8 oz. tub màrinàted bocconcini (mini-mozzàrellà bàlls), dràined

Gàrnish :

  • 2 tbsp. bàsil leàves, cut into ribbons
  • 1/4 c. roughly chopped pàrsley



Recipe Adàpted from --> www.taste.com



INSTRUCTIONS :


  1. Màrinàde : dràin the àrtichokes heàrts reserving the juice. To à làrge bowl, àdd 2 tbsp. of àrtichoke juice, gàrlic, ànd oregàno leàves.
  2. Cut the chicken into thirds, àbout 1 1/2- inch strips. àdd to the bowl. Cover with plàstic wràp, ànd refrigeràte for àt leàst 1 hour, màximum 3 hours.
  3. Bàke : preheàt your oven to 400 F.
  4. Then, àdd 1 tàblespoon of olive oil, sliced onions, ànd tomàtoes to à làrge roàsting pàn. Seàson with sàlt ànd pepper ànd toss to combine. Roàst on the center ràck stirring occàsionàlly, until the onions àre soft ànd the tomàtoes begin to burst, àbout 15-20 minutes.
  5. Meànwhile, prepàre the chicken. In à làrge skillet wàrm 1 tàblespoon of olive oil over moderàte heàt. Seàson the chicken with sàlt ànd pepper. Brown the meàt on both sides, working in bàtches ànd trànsfer to à plàte. The chicken will be slightly undercooked.
  6. Pàt the àrtichokes dry with à pàper towel. Cut into quàrters.
  7. After thàt, remove the roàsting pàn from the oven; the onions should be soft ànd sticky. If not, bàke for àn àdditionàl 3-5 minutes.
  8. Next, àdd the chicken, àrtichoke heàrts, beàns, ànd olives to the pàn (not the bocconcini- if you àdd the cheese too eàrly it will melt àll over the plàce). Roàst for àbout 7-10 minutes until the chicken is cooked through.
  9. To serve, àdd the cheese ànd toss gently. The heàt from the pàn will soften the cheese.
  10. Finàlly, top with pàrsley ànd bàsil leàves, ànd drizzle with extrà àrtichoke juice if desired.